Translate

sobota, 2 czerwca 2018

Ciasto pomarańczowo-orzechowo-kakaowe

No przepyszne jest to ciacho! Totalnie moje smaki.
Trochę przypomina brownie, ale jest od niego niebo lepsze!
Jest mocno kakaowe, mocno pomarańczowe, a orzechy nie są aż tak wyczuwalne.
Blacha 22,5cm x 27,5cm
Znika błyskawicznie!


Co trzeba?


2 pomarańcze
200 g dowolnych orzechów (u mnie pół na pół włoskie i laskowe)
2 kopiaste łyżki prawdziwego kakao
pół szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Co i jak?

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, porządnie wyszorować, pokroić na ćwiartki, pozbyć się ewentualnych pestek, ugotować w odrobinie wody, jakieś 30-40 minut. Po tym czasie zblendować na mus.
Orzechy zmielić na mąkę, dodać kakao,dodać do pomarańczy, wymieszać.
W osobnej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać je do wcześniej przygotowanej masy, dosypać proszek do pieczenia i całość porządnie wymieszać.
Przelać na blachę, piec w 180 stopniach, 45 minut.
Smacznego!






2 komentarze: