Dobry, domowy bulion to podstawa każdej szanującej się zupki.
Przepis sprawdzony, posmakował i tak go używam. Najczęściej robię na nim pomidorówkę.
Polecam wegetarianom :)
Co trzeba?
Tacka włoszczyzny
2,5 litra przefiltrowanej wody
1 duża cebula
3-4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
1 pokaźna łyżeczka soli
szczypta kurkumy
Co i jak?
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni, do zrumienienia.
Pozostałe warzywa obrać,przepłukać, przełożyć do sporego garnka.
Zalać wodą, zagotować,dodać przyprawy.
Gotować na małym ogniu 1,5 h, aż warzywa zmiękną.
Odcedzić i gotowe.
Bulion można wykorzystać od razu, albo przechowywać w lodówce ok 2 tygodni.
Smacznego!
Fajnie, że bez mięska ;)
OdpowiedzUsuńPrawda? :)
UsuńKiedyś sporo takiego robiłam ☺
OdpowiedzUsuń