Translate

czwartek, 1 marca 2018

Granola- domowa- najlepsza

Uwielbiam tą chrupiącą mieszankę orzechów i bakalii.
Idealna do deserków warstwowych, do lodów, do chrupania "tak o".
Z porcji wyjdzie pokaźna ilość.
Mniam!


Co trzeba?

2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki orzechów laskowych
pół szklanki migdałów
pół szklanki moreli suszonych
pół szklanki rodzynek
pół szklanki żurawiny
nasiona słonecznika
siemię lniane
nasiona sezamu
pestki dyni
2 czubate łyżki oleju kokosowego
2 czubate łyżki miodu
duża szczypta soli
duża szczypta cynamonu


Co i jak?

Orzechy posiekać, ale nie za drobno. Przełożyć do dużej miski. Rozpuścić olej kokosowy i miód, dodać sól, cynamon. Gdy masa będzie jednolita,wlać do orzechów,dodać nasiona, wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszkę do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach. Gdy całość ostygnie, masę przemieszać,dodać bakalie. Przechowywać w słoikach.
Smacznego!











3 komentarze:

  1. Taka granola na pewno jest o wiele lepsza niż ta ze sklepu <3 wygląda obłędnie ;-)

    zapraszam: http://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe granole są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń