Translate

czwartek, 29 marca 2018

Daktylowe wegańskie trufle / pralinki

Na osłodę dzisiejszego dnia przedstawiam niezawodne i banalne w wykonaniu kuleczki.
Daktyle i żurawina sprawiają, że nie trzeba dodawać cukru, także można by w sumie podciągnąć tę słodycz pod "fit".
Wystarczy mocny blender (albo niezawodny Thermomix), poniższe składniki i pół godziny, bo więcej czasu to nie zajmie.
Ulepiłam 24 kuleczki, więc polecam podwoić proporcje.
Przed podaniem , należy je schłodzić, wtedy smakują najlepiej.
Przechowywane w lodówce, w szczelnie zamkniętym pudełku wytrzymają kilka dni.



Co trzeba?

145 g suszonych daktyli
80 g suszonej żurawiny
50 g płatków owsianych
1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie migdały)
1 łyżka ciemnego dobrego kakao
wiórki kokosowe


Co i jak?

Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, zblendować na jednolitą masę.
Formować kulki, obtaczać w wiórkach. Gotowe!
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz