Nie ma to jak domowa chałwa bez tablicy Mendelejewa w składzie.
Aby ją zrobić, potrzeba albo Thermomix , albo porządny mocny blender.
Oprócz sezamu, dodałam także ziarno słonecznika, płatki migdałowe i siemię lniane.
Efekt końcowy zaskoczył bardzo na plus.
Polecam
Co trzeba?
300 g sezamu
100 g ziaren słonecznika
50-60 g płatków migdałowych
50 g siemienia lnianego
70 g masła klarowanego
100 g białego cukru
50 g miodu
duża szczypta soli
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Co i jak?
Na patelni podprażyć sezam, ale nie za długo, coby nie był gorzki.
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i miód, mieszać aż cała masa się skarmelizuje.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera/Thermomixa i miksujemy, aż powstanie masło.
Przełożyć do miseczek, albo specjalnych pojemników, odstawić na kilka godzin do lodówki i pałaszować.
Smacznego!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńRewelacja! Uwielbiam chałwę, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń