Danie kolorowe, proste i smaczne. Właśnie takie lubię najbardziej.
Tofu, kolorowe warzywa i ciekawy sosik.
Proporcje na spore naczynie żaroodporne.
Co trzeba?
1 szklanka kaszy gryczanej+2 szklanki wody
180 g tofu
1 duża czerwona papryka
1 duża cukinia
duża garść kukurydzy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
sos:
1 puszka krojonych pomidorów
1 duża marchewka
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
opcjonalnie: chilli
sól
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Kaszę ugotować.
Przygotować sos: posiekać drobno cebulę, czosnek, podsmażyć na złoto, dodać pomidory i równie drobno posiekaną marchewkę, w razie potrzeby dolać wody. Dusić, aż marchewka zmięknie. Całość zblendować i przyprawić.
Paprykę, tofu i cukinię pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, kaszę, dodać oliwę z oliwek, zioła i wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, i piec 15 minut w 220 stopniach.
Wcinać od razu z ciepłym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz