Translate

wtorek, 12 lipca 2016

Chlebek owsiano- bananowy z wiórkami kokosowymi i jagodami

Spróbujcie koniecznie fajnego chlebka/ciacha (bo co to tak naprawdę jest, pozostaje kwestią sporną).
Zamiast mąki są płatki owsiane i wiórki kokosowe.
Zamiast cukru - naturalny miód.
W kuchni pięknie pachnie pieczonymi bananami ;)
Pokuszę się o stwierdzenie, że jest to coś fit :) Pyszne fit!
Proporcje na małą keksówkę - 23,5 cm x 13 cm


Co trzeba?

3 średnie, dojrzałe banany
100 g płatków owsianych + do posypania
50 g wiórków kokosowych + do posypania
50 g jagód (świeże/mrożone)
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki miodu


Co i jak?

W dużej misce rozgnieść obrane banany, dodać jajka oraz miód. Wymieszać.
W blenderze/malakserze zmielić na mąkę płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Połączyć mokre składniki z suchymi, dodać jagódki.
Masę przełożyć na formę, wyłożoną papierem do pieczenia, posypać wiórkami i płatkami, piec w temp. 180 stopni, 45 min.
Kroić dopiero po wystudzeniu (wytrzymacie)
Smacznego!








1 komentarz:

  1. ZOBACZYŁAM, ZROBIŁAM I ZJADŁAM - REWELACJA!!!!

    OdpowiedzUsuń