Translate

niedziela, 24 lipca 2016

Zapiekanka z kaszy bulgur z pomidorami, cukinią i fetą

Kaszę bulgur odkryłam przypadkiem i po przyrządzeniu poniższej zapiekanki, kasza zostanie na dłużej w mojej kuchni.
Przedstawiam przepyszny pomysł na przepyszne danie obiadowe.
Kasza w towarzystwie warzyw plus feta, która idealnie podkręca smak całości.
Niebo w gębie!
Proporcje na wielkie naczynie żaroodporne.
Obiad na 2 dni gwarantowany ;)


Co trzeba?

500 g dojrzałych pomidorów
2 średniej wielkości cukinie
270 g fety (1 opakowanie)
250 g kaszy bulgur
250-300 ml bulionu
200 g serka śmietankowego
sól, pieprz 
zioła - u mnie bazylia


Co i jak?

Warzywa umyć, odciąć ogonki/końcówki, pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Fetę pokroić w drobną kostkę.
Kaszę (nieugotowaną) wymieszać z pomidorami i cukinią.
Przygotować naczynie, natłuścić. Przełożyć wymieszaną kaszę z warzywami.
Bulion, serek i zioła wymieszać ze sobą i polać warzywa, posypać fetą, zapiekać w 180 stopniach ok 45 minut.
Polecam przykryć pokrywką.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz