Translate

piątek, 29 lipca 2016

Wiśniowe crumble z migdałową kruszonką

Sezon na wiśnie w pełni, trzeba by je jakoś spożytkować.
Może crumble? Czyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonkową pierzynką z dodatkiem gałki lodów śmietankowych? O tak!
Kwaskowatość wiśni plus chrupiąca słodziutka kruszonka daje świetny efekt podniebieniu.
Deser jest słodki, nie ukrywam.
Proporcje na 3 kokilki o średnicy 8,5 cm
Polecam!


Co trzeba?

425 g wydrylowanych wiśni
4 łyżki cukru trzcinowego +1 łyżka do wiśni
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
40 g masła
50 g migdałów
starta skórka z połowy cytryny
lody śmietankowe/waniliowe


Co i jak?

Najpierw przygotować kruszonkę - masło wymieszać z mąką pszenną i cukrem trzcinowym.
Migdały posiekać, dodać do kruszonki.
W osobnym naczyniu umieścić wydrylowane wiśnie, dodać startą skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i łyżkę cukru. Wymieszać.
Do kokilek przełożyć wiśnie, posypać kruszonką, zapiekać w 200 stopniach, aż kruszonka się zarumieni.
Deser idealnie smakuje z gałką lodów.
Smacznego!








2 komentarze: