Translate

piątek, 20 listopada 2015

Pralinki krówkowe z orzechami (laskowe, ziemne, migdały, słonecznik)

Pralinki, kuleczki - jak zwał tak zwał, faktem jest, że sa one dość słodkie, w końcu w składzie krówki, więc w sumie nie ma się co dziwić.
Smakują jak lepsza wersja snickersa -tyle że bez czekolady. Pomyślałam, że w sumie masa ta pasowałaby idealnie do kruchego ciasta, ale to może innym razem.
Polecam zmniejszyć proporcje o połowę, z podanej wyszły aż 42 kulki różnej wielkości.
Ile babrania się z siekaniem a poźniej z lepieniem (bo idzie dość opornie), wiem tylko ja ;]
Jeśli mimo to Was nie zraziłam, zapraszam do orzechowej zabawy 


Co trzeba?

300-350 g krówek
75 g masła
200 g orzechów ziemnych prażonych niesolonych
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
100 g ziaren słonecznika


Co i jak?

W sporym rondelku roztopić krówki wraz z masłem.
Wszystkie orzechy posiekać, byle nie za drobno, coby sam proszek nie został.
Posiekane towarzystwo przełożyć do krówkowego rondelka. Wszystko porządnie zamieszać, odstawić do ostudzenia (inaczej nic nie ulepicie).
Schłodzić i delektować się 
Smacznego!








3 komentarze: