Translate

poniedziałek, 20 lipca 2015

Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto idealne na upały.
Kwaskowatość kremu i słodycz truskawek na kruchym cieście daje ciekawy efekt końcowy.
Polecam bardzo!
Proporcje na zwykłą formę do tart. 

Co trzeba?

Na kruche ciasto:

200 g mąki
100 g zimnego masła
2 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

krem:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
sok z 2 cytryn
truskawki


Co i jak?

Składniki na ciasto zagnieść, kulkę zawinąć w folię spożywczą i przez godzinę schładzać w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Delikatnie nakłuć dno, obciążyć i piec w temp. 180 stopni przez 15 min, zdjąć obciążenie, dopiec. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić w dużej misce, dodać cukier puder, następnie serek mascarpone. Na sam koniec wlewamy sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać na ciasto. Wyrównać. Na wierzchu układać truskawki (w całości lub pokrojone).
Odstawić do schłodzenia.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na ainolopa.blogspot.com po pytania:)

    Cytryna i truskawki to musi być idealne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak!! Uwielbiam takie tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam u cioci coś podobnego - niebo w gębie!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, a mi wciąż brakuje weny do pichcenia w kuchni ;/
    Pozdrawiam Vintedziankę!
    Zapraszam: www.lady-lepida.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej :) Świetny blog ;) Mam do Cb taka małą prośbe chciałabym nagrac Q&A na swoim blogu ale potzrebuje kilka pytań :) Jeśli masz chwilke to zapraszam Cię na http://takadziwnaja.blogspot.com Z góry całuje :* Pozdrawiam Edyta <3

    OdpowiedzUsuń