Translate

środa, 1 lipca 2015

Konfitura z piwonii

Dziś prezentuję coś oryginalnego.
Aromatyczna konfitura z płatków piwonii.
Jest z tym dużo zachodu, od razu mówię. (Przebranie płatków z robactwa, przycinanie, mycie, osuszanie- ok 4 godzin roboty)
Proporcje na 3 małe słoiczki.
Przepis i zdjęcia- Marek W.


Co trzeba?

200 g płatków
200 g cukru
1 nieduża cytryna
makutra


Co i jak?

Płatki piwonii obcinać przy nasadzie, następnie przełożyć do makutry, dodać 3/4 cukru (resztę zostawić na posypanie gotowej konfitury),rozcierać i ugniatać.
Pod koniec tego czasochłonnego procesu dodać sok z cytryny i ucierać dalej.
Konsystencja wyszła w miarę gęsta.
Do wyparzonych słoiczków przełożyć masę i przykryć 1 cm cukrowym kożuszkiem.
Konfitura ponoć idealna jako nadzienie do drożdżowych rogalików.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcajaco , może nie dżem a aromatyczna konfiura - dodatek do nadzienia pączków , rogalików ..
    Muszę spróbować - dzisiaj wieczorem - włamanie do ogródka sąsiadki - nie wiem tylko czy ma pachnące czy bezwonne piwonie - okaże się ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałem konfitura z piwa;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej nigdy bym nie pomyślała że z tak pięknego kwiatu można wyczarować takie dobroci <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam tej konfitury..

    OdpowiedzUsuń