Dziś prezentuję coś oryginalnego.
Aromatyczna konfitura z płatków piwonii.
Jest z tym dużo zachodu, od razu mówię. (Przebranie płatków z robactwa, przycinanie, mycie, osuszanie- ok 4 godzin roboty)
Proporcje na 3 małe słoiczki.
Przepis i zdjęcia- Marek W.
Co trzeba?
200 g płatków
200 g cukru
1 nieduża cytryna
makutra
Co i jak?
Płatki piwonii obcinać przy nasadzie, następnie przełożyć do makutry, dodać 3/4 cukru (resztę zostawić na posypanie gotowej konfitury),rozcierać i ugniatać.
Pod koniec tego czasochłonnego procesu dodać sok z cytryny i ucierać dalej.
Konsystencja wyszła w miarę gęsta.
Do wyparzonych słoiczków przełożyć masę i przykryć 1 cm cukrowym kożuszkiem.
Konfitura ponoć idealna jako nadzienie do drożdżowych rogalików.
Smacznego!
Dżem z kwiatów?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak
UsuńWygląda zachęcajaco , może nie dżem a aromatyczna konfiura - dodatek do nadzienia pączków , rogalików ..
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować - dzisiaj wieczorem - włamanie do ogródka sąsiadki - nie wiem tylko czy ma pachnące czy bezwonne piwonie - okaże się ..
Przeczytałem konfitura z piwa;p
OdpowiedzUsuńOjej nigdy bym nie pomyślała że z tak pięknego kwiatu można wyczarować takie dobroci <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tej konfitury..
OdpowiedzUsuń