Ach, te sezonowe jagodowe pyszności...
To nic, że po zjedzeniu, zęby i ręce są fioletowe, najważniejsze, że babeczki są pyszne!
Zamiast mleka dałam jogurt naturalny.
Proporcje na 12 sztuk
Co trzeba?
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
75 g roztopionego masła
cukier wanilinowy/esencja waniliowa
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody
Co i jak?
Wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać w dużej misce.
Na końcu dodać jagody (zostawić trochę do posypania wierzchu) delikatnie wmieszać.
Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości, posypać resztą jagódek.
Piec w temperaturze 180 stopni, jakieś 25 minut.
Smacznego!
Wyszły bardzo apetyczne.Uwielbiam jagody a przepis z wykorzystaniem ich do muffinek jest super;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam własne wypieki, szczególnie z sezonowymi owocami :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Naszego Bloga
Wygladaja pysznie. Uwielbiam muffinki z owocami
OdpowiedzUsuńKocham jagody, więc te muffiny pasują mi jak ulał :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się świetnie i ciekawy pomysł z zastąpieniem mleka jogurtem. Wypróbuję ten przepis w weekend. :)
OdpowiedzUsuń