Translate

niedziela, 5 lipca 2015

Gryczany chleb bezglutenowy

Takie upały a ja bawię się w piekarnię ;)
Po raz pierwszy udało mi się zrobić chlebek na mące gryczanej, który nadaje wypiekowi TEN specyficzny smak.
 Jeśli lubicie kaszę gryczaną, podpasuje Wam i ten chleb.
Wypiek w 100% bezglutenowy, więc polecam osobom, które tego "gluta" nie trawią.
 Keksówka o wymiarach 8 cm x 32 cm
Wykonanie naprawdę banalne, niewymagające jakichś extra umiejętności, więc tym bardziej polecam.
Proporcje na 1 całkiem spory bochenek.

Co trzeba?

500 g mąki gryczanej
25 g świeżych drożdży /7g suchych
550 ml letniej wody
3-4 łyżeczki ziaren słonecznika
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki cukru
1 - 1,5 łyżeczki soli


Co i jak?

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić, aż trochę urośnie.
Potem siup do piekarnika na 210 stopni, mój chlebuś był gotowy po 35-40 minutach.
Smacznego!






5 komentarzy: