Translate

piątek, 10 lipca 2015

Muffinki z jagodami

Ach, te sezonowe jagodowe pyszności...
To nic, że po zjedzeniu, zęby i ręce są fioletowe, najważniejsze, że babeczki są pyszne! 
Zamiast mleka dałam jogurt naturalny.
Proporcje na 12 sztuk


Co trzeba?

2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
75 g roztopionego masła
cukier wanilinowy/esencja waniliowa
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody


Co i jak?

Wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać w dużej misce.
Na końcu dodać jagody (zostawić trochę do posypania wierzchu) delikatnie wmieszać.
Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości, posypać resztą jagódek.
Piec w temperaturze 180 stopni, jakieś 25 minut.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wyszły bardzo apetyczne.Uwielbiam jagody a przepis z wykorzystaniem ich do muffinek jest super;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam własne wypieki, szczególnie z sezonowymi owocami :)

    Zapraszam na Naszego Bloga

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja pysznie. Uwielbiam muffinki z owocami

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham jagody, więc te muffiny pasują mi jak ulał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się świetnie i ciekawy pomysł z zastąpieniem mleka jogurtem. Wypróbuję ten przepis w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń