Translate

niedziela, 21 czerwca 2015

Ratatouille / Ratatuj

Ratatuj to po prostu prowansalskie, warzywne leczo, bez grama mięcha (ku mej uciesze).
"Znakiem rozpoznawczym" potrawy jest cudowny zapach ziół. 
Idealnie smakuje z bagietką czy też innym pieczywem. 
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryby.
Z proporcji podanych w przepisie, wychodzi wielki gar, więc będzie na parę dni :)

Co trzeba?

1 bakłażan
2 małe zielone cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2-3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
tymianek i zioła prowansalskie


Co i jak?

Wszystkie warzywa pokroić w średniej wielkości kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz (2-3 łyżki) i wrzucić paprykę.
Po paru minutach dorzucić cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula sie zeszkli, po czym dodać resztę warzyw oraz przyprawy- 2 łyżki ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę tymianku, sól i pieprz. (w trakcie duszenia można doprawiać).
Całość dobrze wymieszać, dusić pod przykrywką ok 20 min, aż wszystkie warzywa będą zadowalająco miękkie, ale nie rozgotowane! Nie ma nic gorszego, niż rozgotowana warzywna paciaja.
Smacznego!







3 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam, chociaż nie raz miałam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, a uwielbiam wszystkie składniki (no może oprócz tymianku) :D Czas chyba spróbować!

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń