Translate

piątek, 25 lipca 2014

Sos z kurek

Ach, co to był za obiad! Wreszcie dorwałam w sklepie moje naukochańsze kurki i tak oto powstał najlepszy sosik ever z duuużą ilością natki pietruszki. Niebo w gębie!
Grzybki podane były w towarzystwie kaszy jaglanej i zielonej sałaty z dodatkami.
Trzeba spróbować!


Co trzeba?

200 g kurek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
150-200 ml śmietany 30%
sól pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
dużo natki pietruszki


Co i jak?

Kurki porządnie oczyścić i rozdrobnić.
Na masełku ładnie podrumienić cebulę, dodać kurki, dusić do momentu aż grzyby puszczą wodę. Wtedy zalać całość śmietaną, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Gdy sos się zredukuje (zgęstnieje), dodać odrobinę soku z cytryny.
Podawać na gorąco do makaronu, kaszy czy mięsa.
Smacznego!







3 komentarze: