Translate

piątek, 22 listopada 2013

Zupa z serków topionych

Mniami! Mniami!
Jeśli nie lubicie stać długo przy garach, polecam tę oto banalną i szybką w wykonaniu zupę.
Dodać duużo zieleniny, groszku ptysiowego/grzanek.


Co trzeba?

1 litr bulionu
300 g serka topionego naturalnego/śmietankowego
2 małe cebule
3-4 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
majeranek (opcjonalnie)
sól
pieprz

Co i jak?

Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć na patelnię.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Całość ładnie podrumienić.
Bulion zagotować, dodać pokrojone na mniejsze kawałki serki topione.
Mieszać, aż serki się rozpuszczą. Dodać cebulę i czosnek. 
Gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem (choć moja wersja tego wcale nie potrzebowała).
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!

PS. Jeśli ktoś nie lubi cebuli w zupie, może spróbować ją zblendować



7 komentarzy:

  1. chętnie wypróbuję :) wychodzi z tego taki gęsty krem czy zwykła zupa?

    OdpowiedzUsuń
  2. PYCHOTKA! :D szkoda tylko, że wyszła taka rzadka bo wolę kremy ;) ale smak genialny :) a, no i przez te serki robi się strasznie słona więc sól jest zdecydowanie zbędna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serki topione i nie wpadłam jeszcze na to, żeby zrobić z nich zupę. :) na pewno pycha i spróbuję ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrej klasy sery topione nadają się do tzw.zabielania zup,podnoszą kaloryczność, należy zmniejszyć ilość soli do min.np. rosołowa z makaronem plus topiony plus natka, ew. duszone porcje kurczaka w sosie serowym. smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Koleżanka zagęszcza taką zupkę kaszą manną.........

    OdpowiedzUsuń
  6. to warzywa dodajcie i będzie gęsta. ot filozofia, ja tam wody jeść nie lubie

    OdpowiedzUsuń