Translate

czwartek, 7 listopada 2013

Obiadowa surówka

Warzywa może i znane, ale ta zalewa! Cud, miód!
Proporcje podane na 2 kg , można oczywiście modyfikować.
Suróweczka wytrzymuje 3 dni, choć ja nie będę mieć jak tego sprawdzić :)


Co trzeba?
2 kg białej kapusty
3 cebule
3 marchewki
2 papryki czerwone

Zalewa:
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu 
3 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru

Co i jak?

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski.
Składniki na zalewę zagotować, nieco przestudzić i polać warzywa.
Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinkę, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw (sól/pieprz).
Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką surówkę. Pyszne zdrowa i domowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    czy tą surówkę można zagotować w słoikach na zimę ?.
    Pozdrawiam, Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, bo u mnie na bieżąco zjadana :)

      Usuń
  3. Dla mojej trzyosobowej rodziny to trochę za duża proporcja, ale mogę ją zmniejszyć :).
    Dziękuję za szybką odpowiedź, Jola

    OdpowiedzUsuń