Warzywa może i znane, ale ta zalewa! Cud, miód!
Proporcje podane na 2 kg , można oczywiście modyfikować.
Suróweczka wytrzymuje 3 dni, choć ja nie będę mieć jak tego sprawdzić :)
Co trzeba?
2 kg białej kapusty
3 cebule
3 marchewki
2 papryki czerwone
Zalewa:
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu
3 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
Co i jak?
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski.
Składniki na zalewę zagotować, nieco przestudzić i polać warzywa.
Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinkę, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw (sól/pieprz).
Smacznego!
Uwielbiam taką surówkę. Pyszne zdrowa i domowa
OdpowiedzUsuńprosta i pyszna.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy tą surówkę można zagotować w słoikach na zimę ?.
Pozdrawiam, Jola
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, bo u mnie na bieżąco zjadana :)
UsuńDla mojej trzyosobowej rodziny to trochę za duża proporcja, ale mogę ją zmniejszyć :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź, Jola
Robię ta surówkę tylko bez musztardy. Może w słoikach wytrzymać nawet 2 tygodnie bez pasteryzacji. Jarzyny Zalewam zalewą bez oleju. Trzymam kilka godzin. Lekko odciskamy wlewam olej mieszam i w sloje. Musztardę lub majonez św. Mieszanka majonez z musztardą dodaje na bieżąco można bez tych dodatków. KTO LUBI DODAJE DO JARZYN GLOWKE CZOOSNKU POSIEKANEGO
OdpowiedzUsuńRobie taka pyszna jest
OdpowiedzUsuńto prawda :)
UsuńMoja teściowa robi taką, ale zamiast cebuli daje por i nie dodaje papryki. Reszta jak w przepisie. Jest hitem wszystkich spotkań grillowych i obiadowych zjazdów rodzinnych :-D
OdpowiedzUsuńJa też dodaję pora, ale też i paprykę 🙂😉
Usuńno cóż papryki nie mam za to dołożę zielonego ogórka ,co tam....oOkrasa łamie przepisy ,to ja też spróbuję:):)
OdpowiedzUsuńSuper surówka! Robię tą wersję od lat (chyba na dawnym forum "Zielono mi" nazywała się Sałatka trzydniówka 😉 Nawet na grillu znikała 🙂😉 Najlepiej jednak jak postoi kilka godzin w lodówce 🙂😉
OdpowiedzUsuńNie sałatka, ale surówka trzydniówka 😉
UsuńDodam drugą zalewę, mniej słodką 😉:
OdpowiedzUsuń1/4 szkl. wody, 2/3 szkl. oleju, 1/2 szkl. octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżka musztardy, pół lyżeczki soli
W przepisie z tamtego forum było, że można zamienić ilość wody i octu, tzn. na 1/4 szkl. octu i 1/2 szkl. wody
nazwa "lepsza niż u chińczyka" lub "taka jak u chińczyka". robię bez papryki i musztardy
OdpowiedzUsuń