Translate

sobota, 26 października 2024

Jesienne korzenne ciasto

W prostocie tkwi siła!

 Ciacho idealne do kawy , herbaty a nawet mleka!

Puszyste, wilgotne z wyczuwalnymi nutami korzennymi.

Polecam bardzo!

Zawinięte w bawełniany ręcznik lub trzymane pod kloszem wytrzyma i zachowa świeżość przez kilka dni

Ja robiłam na mielonych migdałach, ale i laskowe będą super pasować!

Tortownica 23cm


Co trzeba?


170 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)

130 g mielonych migdałów/orzechów laskowych

4 jajka

250 g margaryny/masła

180-190 g cukru

120 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

1 średnia marchewka starta na małych oczkach


Co i jak?


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Tłuszcz rozpuścić, przestudzić i zmiksować z cukrem,jogurtem i żółtkami.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodać zmielone orzechy, wymieszać.

Powyższą mieszankę stopniowo dodawać do płynnej masy.

Dodać startą i odciśniętą marchewkę.

Na koniec wmieszać ubite białka.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać masę i piec w 180 stopniach, 35-40 minut (grzanie góra dół, żadnego termoobiegu!)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz