Ależ to jest pyszne! Przepis podpatrzony w reżimówce-śniadaniówce. Bracia Budnik robią cuda w tamtejszej kuchni!
Tarta z ciasta francuskiego, wnętrze kremowe, pomidorowe z dużą ilością koperku plus śledź z puszki na wierzchu.
Ryby są źródłem kolagenu, który jest bardzo podobny do tego, który wytwarzają ludzie. To oznacza, że ma on bardzo wysoką wchłanialność w porównaniu do np. kolagenu wołowego. Dieta bogata w ten cenny składnik może pozytywnie wpłynąć na stan skóry, włosów i stawów, a także zwiększyć naszą odporność. Dlatego warto zadbać, aby w naszej diecie znalazła się odpowiednia ilość źródeł kolagenu rybiego, np. zajadając się pyszną tartą ze śledziami.
Sztos! Smakuje i na zimno i na ciepło.
Gorąco polecam, przetestowane :)
Co trzeba?
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g tłustego twarogu
150 g serka śmietankowego (u mnie Pilos z Lidla)
2 łyżki śmietany 18% kwaśnej
pół dużej czerwonej cebuli
1 pęczek koperku
6-7 suszonych pomidorów
2 łyżki kaparów (nie dałam, bo nie miałam)
1 puszka fileta śledziowego w sosie pomidorowym (u mnie lidlowski)
Co i jak?
Płat ciasta rozłożyć na blaszce i każdy bok zawinąć do środka na max 2 cm, docisnąć, nakłuć widelcem. Nałożyć arkusz papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec do zrumienienia w 180stopniach. Ściągnąć obciążenie i dopiec (bo wnętrze jest surowe), gdy całe ciasto jest ładnie upieczone, wyciągamy i odstawiamy do delikatnego ostudzenia.
Farsz: Wymieszać twaróg, serek, śmietanę, dodać posiekane suszone pomidory, drobno posiekaną cebulę, kapary,sos pomidorowy z puszki po śledziu, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Nałożyć na upieczony spód ciasta francuskiego. Na wierzch ułożyć odsączonego jako tako śledzia i zapiekać 5 minut . Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz