Tłusty czwarteczek tuż tuż, więc zrób oponki, pyszne, nieprzesłodzone (coby potem je obsypać cukrem pudrem)
Wyszło mi 51 sztuk plus kilkanaście mini pączusiów :)
Co trzeba?
500 g mąki
2 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru z wanilią (dr. Oetker)
250 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 g roztopionego masła
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec)
Co i jak?
Drożdże z dodatkiem 2 łyżek mąki i łyżki cukru rozpuścić w mleku na rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wymieszać wstępnie łyżką a potem przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto (robot sprawdza się niebo lepiej niż ręce). Po wyrobieniu przykryć i odstawić aż urośnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 1,5cm grubość, wykrawać szklanką kółka,a środek kieliszkiem. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie smażyć w rozgrzanym tłuszczu dosłownie po pół minuty z każdej strony.
Posypać cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz