Translate

wtorek, 9 lutego 2021

Drożdżowe oponki

 Tłusty czwarteczek tuż tuż, więc zrób oponki, pyszne, nieprzesłodzone (coby potem je obsypać cukrem pudrem)

Wyszło mi 51 sztuk plus kilkanaście mini pączusiów :)


Co trzeba?


500 g mąki

2 łyżki cukru

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru z wanilią (dr. Oetker)

250 ml ciepłego mleka

2 jajka

50 g roztopionego masła

1 łyżka spirytusu

szczypta soli

tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec)


Co i jak?


Drożdże z dodatkiem 2 łyżek mąki i łyżki cukru rozpuścić w mleku na rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wymieszać wstępnie łyżką a potem przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto (robot sprawdza się niebo lepiej niż ręce). Po wyrobieniu przykryć i odstawić aż urośnie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 1,5cm grubość, wykrawać szklanką kółka,a środek kieliszkiem. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie smażyć w rozgrzanym tłuszczu dosłownie po pół minuty z każdej strony.

Posypać cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz