Przepis z Noizz z moimi zmianami, bo oni bywają nieprecyzyjni w tych przepisach.
Pyszne pieczone tortille z bogatym nadzieniem warzywnym a do tego pikantna marmolada morelowa. No pycha! Wegetarianie będą zadowoleni ;)
Co trzeba?
5 placków tortilli
pół szklanki ugotowanej soczewicy
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 jabłko
1 łyżeczka soli, pieprzu i suszonego tymianku
100 ml śmietany kwaśnej 18%
100 g tartej mozzarelli
1 jajko
sezam i/lub czarnuszka
+
4 łyżki marmolady morelowej
łyżka masła
duuuuża szczypta chilli mielonego
Co i jak?
Soczewicę ugotować wg instrukcji.
Na dużej patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i starte jabłko, następnie dodać ugotowaną soczewicę, przyprawy, śmietanę i ser, całość porządnie wymieszać.
Na każdy placek tortilli nakładać farsz, zawinąć i przekroić na pół.
Układać na blaszce, każdą sztukę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec 15-20 minut w 200 stopniach do zezłocenia.
Marmoladę wraz z masłem i chilli gotować 5 minut.
Smacznego!
Super post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta