To jest chyba ten przepis. Pyszna, kremowa czekolada do picia z dodatkiem cynamonu rozgrzeje w zimowy wieczór!
Proporcja na jeden duży kubek, ale jaki!
Co trzeba?
1500 ml mleka przynajmniej 3,2%
200 ml śmietanki 36%
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
duża szczypta cynamonu
Co i jak?
W rondelku zagotować mleko i śmietankę, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Po tym czasie ponownie postawić rondelek na ogniu (jak najmniejszym) i podgrzać, ale nie zagotować. Na sam koniec dodać cynamon, zamieszać. Rondelek wstawić do naczynia z zimną wodą (czekolada ładnie zgęstnieje) aż całość ostygnie, przed podaniem ponownie zagrzać.
Smacznego!
Idealne remedium na dzisiejszą pogodę :)
OdpowiedzUsuńBa :)
Usuń