Translate

poniedziałek, 25 stycznia 2021

Pierogi z kasza gryczaną i grzybami

 Oto i pyszna wege alternatywa dla "ruskich"

Robiłam je już jakiś czas temu, więc nie pamiętam, ile mi ich wyszło, ale raczej wystarczająco :)

Grzybki własnoręcznie nazbierane z poprzedniego sezonu :)

Co trzeba?

Ciasto:

500 g mąki

2 łyżki oleju

pół szklanki mleka (125ml)

1,5 szklanki gorącej wody

pół łyżeczki soli

Farsz:

700 g suszonych grzybów

pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej

2 cebule

sól, pieprz (dużo)


Co i jak?

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść elastyczne ciasto, odłożyć na pół godziny.

Farsz:

Kaszę ugotować w proporcji 1:2 ,z odrobiną soli, do wchłonięcia wody. Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin. Odcedzić i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na patelni. Dodać grzyby i kaszę, smażyć 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz, zlepić i gotować w osolonym wrzątku ok 1 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz