Naleśniki w tej wytrawnej wersji na maxa podbiły serca i podniebienia moich domowników :)
Szpinak używać świeży a szynkę dobrej jakości!
Idealne na obiad a także gdy pokroimy na kawałeczki, jako przystawka.
Naleśników wyjdzie 12, a farszu starczy na 6 sztuk
Co trzeba?
Ciasto na naleśniki:
250 g mąki
3 jajka
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
Wymieszać wszystkie składniki i smażyć naleśniki
Farsz:
250-300 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
6 plastrów dobrej szynki
1 opakowanie sera feta
kilka łyżek oliwy
Co i jak?
Na patelni na dowolnym tłuszczu podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić szpinak, smażyć aż zwiędnie :)
Fetę rozdrobnić widelcem dodać oliwę z oliwek, wymieszać.
Na połowie każdego naleśnika rozsmarować fetę, położyć szpinak i plaster szynki. Zawijamy i gotowe.
Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz