Kocham włoską kuchnię, czasem aż załuję , że nie mieszkam gdzieś w słonecznej Italii...
Dobrze, że mogę cześć przepisów odtworzyć sama :D
To pieczywko jest przepyszne!! Ja je dziś wcinałam z ogórkową , ale idealnie nadaje się do maczania w oliwie i occie balsamicznym czy do chrupania z sałatką.
Przepis podkradłam mojej guru Ewie Wachowicz :)
Proporcje na małą blachę
Co trzeba?
200 g mąki
125 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
oliwki
suszone oregano
sól gruboziarnista
Co i jak?
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i zalać ciepłą wodą. Wymieszać, odstawić.
Na stolnicę przesiać mąkę, sól,zrobić wgłębienie, wlać drożdze i oliwę. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie wylepić blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Powtykać oliwki, posypać oregano i solą i do piekarnika na 20 minut, temperatura 230stopni.
Idealna na ciepło i zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz