Ludzie! To danie jest przepyszne!
Poprzednio zrobiłam z jarmużem (ohyda....), szpinak jest o wiele lepszy :)
Kto jeszcze nie zna połączenia tych smaków, zapraszam do kuchni- przepis prosty, uda się każdemu.
Forma na tartę o średnicy 22 cm
Co trzeba?
ciasto:
125 g mąki pszennej
125 g mąki pełnoziarnistej
125 g masła
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
nadzienie:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
1 opakowanie fety (200 g)
2 jajka
kilka plasterków pomidora
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
masło do smażenia
starty żółty ser
Co i jak?
Składniki na ciasto szybko zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na formę , nakłuć widelcem, obciążyć i piec 10-15 min w temp. 200 stopni, po tym czasie obciążenie zdjąć i dopiekać kolejne 5-10 minut.
Na maśle podsmażyć chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek , dodać szpinak, smażyć do czasu aż woda odparuje.
Jajka roztrzepać, fetę posiekać,wymieszać ze szpinakiem, doprawić, wylać na podpieczony spód. Zetrzeć ser, udekorować plasterkami pomidora.
Piec 30 minut w temp. 200 stopni
Smacznego!
szpinak i feta <3
OdpowiedzUsuńAle pyszna tarta - uwielbiam właśnie takie ze szpinakiem i fetą <3
OdpowiedzUsuń