To jest mój smak jesieni!
Przepyszna, kremowa i aromatyczna dynia z piekarnika.
Uwielbiam!
Dokładnej proporcji przypraw Wam nie podam, bo robię to na oko.
Co trzeba?
1 średnia dynia hokkaido
zioła prowansalskie
ziarna kolendry
duża szczypta mielonej chilli
garam masala
garam masala
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ser pleśniowy lazur
Co i jak?
Dynię umyć, obrać, wydrążyć miąższ, pokroić w półksiężyce lub kostkę.
Wymieszać przyprawy w oleju, mieszanką zalać dynię -można dopomóc sobie rękami, coby każdy kawałek dyni był oblany mieszanką - i na blachę.
180-200 stopni, aż dynia zmięknie , jakieś 20-25 min.
Na koniec posypać dynię drobno pokrojonym serem pleśniowym.
Smacznego!
ale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, wygląda naprawdę świetnie!
OdpowiedzUsuń