Translate

środa, 4 października 2017

Dynia Hokkaido pieczona w ziołach + ser lazur

To jest mój smak jesieni!
Przepyszna, kremowa i aromatyczna dynia z piekarnika.
Uwielbiam!
Dokładnej proporcji przypraw Wam nie podam, bo robię to na oko.



Co trzeba?

1 średnia dynia hokkaido
zioła prowansalskie
ziarna kolendry
duża szczypta mielonej chilli 
garam masala
sól, pieprz
oliwa z oliwek 
ser pleśniowy lazur



Co i jak?

Dynię umyć, obrać, wydrążyć miąższ, pokroić w półksiężyce lub kostkę.
Wymieszać przyprawy w oleju, mieszanką zalać dynię -można dopomóc sobie rękami, coby każdy kawałek dyni był oblany mieszanką - i na blachę.
180-200 stopni, aż dynia zmięknie , jakieś 20-25 min.
Na koniec posypać dynię drobno pokrojonym serem pleśniowym.
Smacznego!







2 komentarze: