Translate

środa, 1 listopada 2017

Mocno maślane kruche ze śliwkami - bardzo łatwe

Słuchajcie - poniższe ciacho to maksymalny banał - prościej się już nie da :)
Wystarczy zagnieść ciasto i ułożyć owoce, no i potem upiec.
Jest przepyszne, mocno kruche i maślane z nutką pomarańczową. No wypas po prostu. Znika błyskawicznie :)
Zachęcam do pieczenia.
Blacha : 32 cm x 22 cm , ale może być i minimalnie większa


Co trzeba?

200 g mąki
200 masła
90 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki pomarańczowej+2 krople aromatu pomarańczowego
duża szczypta soli
śliwki ok 200-300 g

Co i jak?

Wszystkie składniki oprócz śliwek zagnieść i odstawić na pół h do lodówki.
Po czym wylepić blaszkę, na wierzch ułożyć przepołowione i pozbawione pestek śliwki i do pieca na 180 stopni, piec ok 40 minut
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Super ciasto - jeszcze z moimi ulubionymi ślwikami. I weź tu człowieku trzymaj diete, haha :P

    OdpowiedzUsuń