Translate

wtorek, 26 września 2017

Pasztet z białej fasoli pod marchewkową pierzynką

Wegetariańskie cudo poleca się na różne okoliczności ;)
Mięsożercom też powinno przypaść do gustu. 
Pasztet pyszny na zimno i na ciepło.
Proporcje na małą foremkę- keksówkę



Co trzeba?

400 g białej fasoli z puszki
1 duża cebula
1 jajko
5-6 suszonych pomidorów
2 średnie marchewki
1 łyżka mąki
1 jajko
 1 łyżka cukru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kminek
słodka papryka
masło

Co i jak?

Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. 
W misce wymieszać: fasolę, cebulę,jajko i posiekane suszone pomidory.
Doprawić do smaku.
Masę przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię.
Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z natką, jajkiem, cukrem i mąką. Wyłożyć na fasolową masę. 
Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Smacznego!



 
 
 
 

4 komentarze: