Translate

czwartek, 15 grudnia 2016

Kulebiak z pieczarkami cebulą i żółtym serem

Po raz pierwszy dane mi było spróbować tradycyjnej kuchni kresowej.
Kulebiak to bogato nadziewany drożdżowy pieróg.
W oryginale robi się go z nadzeniem mięsnym/rybnym, a także z kaszą gryczaną czy ryżem.
Ja postawiłam na jarską wersję z pieczarkami i cebulą.
Polecam!
Proporcje na 2 sztuki


Co trzeba?

ciasto:
1 szklanka mleka
100 g masła (roztopionego i schłodzonego)
2 całe jajka i 1 żółtko
500 g mąki
2 łyżki cukru
60 g drożdży
pół łyżeczki soli
farsz:
500 g pieczarek
2-3 cebule
300 g tartego żółtego sera
sól, pieprz


Co i jak?


Przygotować rozczyn (do niego bierzemy rzeczy z wypisanych wyżej składników)- czyli:
pół szklanki letniego mleka+2 łyżki cukru+3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka + reszta mleka + sól roztrzepać, a później dodać mąkę (z czego 4 łyżki
odłożyć na sam koniec wyrabiania)+ rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, na
koniec dodać masło i dokończyć wyrabianie.
Odstawić do wyrośnięcia, później podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować.
Na każdy placek dać podsmażone na maśle pieczarki z cebulą.posypać żółtym serem i zawinąć. Piec około pół godziny na 180 -
200 stopni
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz