Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Święta bez ciastek nie istnieją.
Pierniki piernikami, ale u mnie musi być coś jeszcze.
Są pyszne, mocno czekoladowe i bogato nadziane.
Polecam!
Proporcje na 15 sztuk


Co trzeba?

100 g mąki
140 g miękkiego masła
30-40 g cukru trzcinowego
30 g kakao
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady
100 g suszonej żurawiny
szczypta soli
70 g orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego


Co i jak?

Masło utrzeć z cukrami.
Dodać mąkę, wymieszaną z sodą i kakao.
Gdy masa będzie jednolita, dorzucić sól, posiekane orzechy, czekoladę i żurawinę. Ponownie wymieszać.
Lepić kulki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć.
Piec w temperaturze 190 stopni, ok 20 min.
Smacznego!





3 komentarze: