Święta bez ciastek nie istnieją.
Pierniki piernikami, ale u mnie musi być coś jeszcze.
Są pyszne, mocno czekoladowe i bogato nadziane.
Polecam!
Proporcje na 15 sztuk
Co trzeba?
100 g mąki
140 g miękkiego masła
30-40 g cukru trzcinowego
30 g kakao
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady
100 g suszonej żurawiny
szczypta soli
70 g orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
Co i jak?
Masło utrzeć z cukrami.
Dodać mąkę, wymieszaną z sodą i kakao.
Gdy masa będzie jednolita, dorzucić sól, posiekane orzechy, czekoladę i żurawinę. Ponownie wymieszać.
Lepić kulki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć.
Piec w temperaturze 190 stopni, ok 20 min.
Smacznego!
Wyglądają pysznie zwłaszcza z tą kokardką ;)
OdpowiedzUsuńWstążeczka i na choinkę! Fajne, zdrowe! Super przepisy!
OdpowiedzUsuńNiezwykle urokliwe zdjęcia
OdpowiedzUsuń