Przedstawiam pyszny i prosty przepis na pożywny (i zapychający) obiad :)
Co więcej, przygotowanie tego dania nie wymaga długiego stania przy garach.
W niecałe pół godziny macie wszystko gotowe.
Makaron ugotujcie dowolny, ja wybrałam ulubiony penne.
Szpinak rozmroźcie wcześniej - to też przyspieszy cały kulinarny proces.
Szpinak rozmroźcie wcześniej - to też przyspieszy cały kulinarny proces.
Proporcje na solidne 3 porcje.
Polecam, palce lizać!
Co trzeba?
300 g makaronu
300 g filetu z łososia
300 g szpinaku (u mnie mrożony, może być liściasty)
ok 400 g kwaśnej śmietany 12%/18%
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz,
1 łyżeczka ziół prowansalskich
tłuszcz do smażenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie: tarty żółty ser do posypania
Co i jak?
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoto na tłuszczu.
Łososia pokroić na małe kawałeczki, dodać do cebuli i czosnku, smażyć 3 minutki.
Następnie wlać śmietanę, doprawić solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
Na koniec dorzucić szpinak. Całość dusimy parę minut.
W międzyczasie ugotować makaron.
Sos gotowy, wystarczy go wymieszać z makaronem, posypać żółtym serem i finito.
Smacznego!
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoto na tłuszczu.
Łososia pokroić na małe kawałeczki, dodać do cebuli i czosnku, smażyć 3 minutki.
Następnie wlać śmietanę, doprawić solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
Na koniec dorzucić szpinak. Całość dusimy parę minut.
W międzyczasie ugotować makaron.
Sos gotowy, wystarczy go wymieszać z makaronem, posypać żółtym serem i finito.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz