Translate

piątek, 12 czerwca 2015

Lekki warstwowy deser truskawkowy z serkiem wiejskim

Nie ma nic lepszego w ciepłe dni, niż szybko robiące się deserki, a gdy dodamy fakt, że są niskokaloryczne, frajda jest podwójna :)
Deser jest pyszny, lekki, delikatnie słono-słodki, do tego prezentuje się naprawdę uroczo.
Truskawki, serek wiejski i kakao - trzy łatwo dostępne składniki a efekt? 
Sami spróbujcie i przekonajcie się!
Wierzch można udekorować po swojemu, u mnie tym razem orzechy brazylijskie.
Proporcje na 2 kieliszki.


Co trzeba?

200-220 g truskawek
2 opakowania serka wiejskiego (2x 200g)
2 łyżeczki prawdziwego kakao
opcjonalnie gdyby truskawki były kwaśne, można dosłodzić do smaku


Co i jak?

Obrane, opłukane i pozbawione szypułek truskawki blendujemy na mus.
Serek wiejski wraz ze śmietanką zblendować na puch.
Odłożyć mniej więcej połowę, dodać kakao. Wymieszać.
Układać warstwami:
-serek kakaowy
- mus truskawkowy
-serek śmietankowy
-mus truskawowy

Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.
Smacznego!







3 komentarze: