Translate

wtorek, 13 stycznia 2015

Sałatka makaronowa z duszoną papryką, tuńczykiem i fetą

Coś czuję, że rośnie mi sałatkowy faworyt roku.
Wcinam i stękam: "Ale dobre!" - a to wszystko za sprawą duszonej papryki, cudownie aromatycznej i słodkiej w smaku. 
Polecam bardzo!


Co trzeba?

ok 250 g makaronu rurki (penne)
125 g fety
2 papryki (najlepiej kolorowe)
1 puszka tuńczyka w kawałkach
duża garść zielonych oliwek
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
tłuszcz do smażenia


Co i jak?

Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
Papryki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę (nie za małą), podsmażyć niewielkiej ilości tłuszczu, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, wymieszać, dolać odrobinę wody, mieszać, czekać aż odparuje. Papryka ma zmieknąć. Na koniec, niech się chwilę podrumieni bez wody. Odstawić do wystygnięcia.
Tuńczyka odcedzić, oliwki przepołowić,fetę pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Składniki wrzucić do sporej miski, wymieszać z majonezem i jogurtem, nie żałować szczypiorku. Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!




1 komentarz: