Translate

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Bananowe muffinki z otrębami, żurawiną i gorzką czekoladą

Załapałam się na promocję żurawiny w Tesco, kupiłam z pół kilo i myślałam sobie co by z niej wyczarować. Padło na muffinki (bo dawno ich nie było). Dodalam banany, otręby gryczane i owsiane i gorzką czekoladę.  Są cudownie pyszne, wierzcie mi.
Proporcja na 15 sztuk


Co trzeba?

suche:

1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów gryczanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
szczypta mielonego imbiru
1 paczuszka cukru wanilinowego+1 łyżka brązowego
120 g suszonej żurawiny
50 g posiekanej gorzkiej czekolady

mokre:

2 jajka
100 g roztopionego masła
180 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
3 banany


Co i jak?

W naczyniu nr 1 wymieszać składniki suche oprócz żurawiny i czekolady- one idą na koniec.
W naczyniu nr 2 rozbełtać jajka, banany obrać i rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, roztopione i ostudzone masło.
Do mokrych składników wlać suche składniki, na sam koniec dodać żurawinę.
Wymieszać, nakładać ciasto do papilotek.
Piec w 180 stopniach 20 minut. 
Muffinki są gotowe, gdy się ładnie zarumienią.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Wyglądają wybornie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast otrębów owsianych i gryczanych moga być inne ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :).Lubię muffinki, bo w parę chwil powstaje coś pysznego.A że ich opis zachęca, to tym bardziej warto sprawdzić:).

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki kocham zawsze i wszedzie!
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń