Translate

sobota, 29 marca 2014

Oponki

Pyszne i chrupiące!
Przepis prosty, szybko się robi.
Nie zdążyłam niestety policzyć, ile wychodzi z podanych proporcji, bo domowe sępy rzuciły się na ciepłe jeszcze oponki :)



Co trzeba?

500 g mąki pszennej
500 g białego tłustego sera
200 ml śmietany 18%
80 g cukru
4 żółtka
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka octu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
smalec lub inny tłuszcz do smażenia


Co i jak?

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i na stolnicy zagnieść ciasto.
Rozwałkowywać na grubość 1 cm i wykrawać kółka a później dziurkę jakimś malutkim kubeczkiem.
Ja te malusie oponki, które zostały z wykrawania również usmażyłam i wyszły takie mini ptysie :)
Smażyć na gorącym tłuszczu, aż zbrązowieją, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i szamać- idealne na ciepło :)
Smacznego!






7 komentarzy:

  1. o świetne:) porywam jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka, mamcia takie robila....

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze lubiłam:) Szkoda, że moja Mama takich nie robi, a Babci się już nie chce..:(
    http://www.justcleo.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wlasnie dzis wstalam I zrobilam niespodzianke dla rodziny super wyszlt juz szamaja:)


    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyszly dzis wstalam I zrobilam rodzinie niespodzianke juz zaczynaja znikac:) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wyszly dzis wstalam I zrobilam rodzinie niespodzianke juz zaczynaja znikac:) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń