Translate

piątek, 21 marca 2014

Sałatka penne z grzybami, pomidorami, rukolą i prażonymi ziarnami słonecznika

Sałatka łatwa w przygotowaniu oraz sycąca.
Moja wersja jest z pieczarkami, ale najlepsza będzie z kurkami.
Na zdrowie!


Co trzeba?

300 g makaronu penne
250 g pomidorków koktajlowych
200 g grzybów (kurki/pieczarki/maślaki/borowiki)
130 g tartego żółtego sera
80 g ziaren słonecznika
garść rukoli
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki masła klarowanego
oliwa z oliwek lub sos balsamiczny
pieprz

Co i jak?

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na suchej patelni uprażyć na złoto słonecznik, po czym przesypać do dużej miski.
Ser zetrzeć. Pomidory pokroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć grzyby około 5 minut.
Ugotowany makaron połączyć z pozostałymi składnikami.
Obficie polać oliwą z oliwek lub sosem balsamicznym, doprawić świeżym pieprzem.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ciekawe przepisy, aż robie się głodna......

    Bardzo fajny blog. Obserwuję i będę zaglądać do Ciebie częściej. Jestem głodna kolejnych przepisów, które będę mogła wypróbować.
    Zapraszam również w wolnej chwili do mnie oraz do obserwacji!

    OdpowiedzUsuń