Translate

wtorek, 25 marca 2014

Pełnoziarnista szarlotka z mielonymi migdałami

Co tu dużo pisać. Dla mnie to najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam!
Z mąki pełnoziarnistej, idealnie upieczona, krucha z bogatym jabłkowo- cynamonowym nadzieniem.
U siebie znalazłam jedynie mielone migdały, ale nadadzą się także mielone orzechy włoskie lub laskowe.
Proporcje na blachę 21 cm x 30 cm
Przepis pochodzi od Asi z bloga, z moimi małymi modyfikacjami.


Co trzeba?

Ciasto:
300 g mąki pełnoziarnistej
120 g mielonych migdałów 
55 g cukru pudru
2 żółtka
1 kostka masła (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka bułki tartej
1 kopiasta łyżka cynamonu mielonego
1 łyżka cukru (ja pominęłam, bo jabłka miałam słodkie)
kilka kropel soku z cytryny


Co i jak?

Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać żółtka i masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć.
Przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier, bułkę tartą i sok z cytryny.
Wyłożyć na spód, na wierzch posypać resztą ciasta.
Piec 35 minut w 180 stopniach (funkcja góra/dół)
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam taką z pełnoziarnistej popełnić, jeszcze mi się nie udało, ale liczę, że niedługo to się zmieni. Pięknie Ci się upiekła!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do popełnienia szarlotkowego grzechu :)

      Pozdrówki!

      Usuń