Coś dzisiaj ciasto szwankowało, upiekło się nierówno, nie ujmuje mu to jednak w smaku.
Fajna, wegetariańska tarta na obiad czy kolację.
Forma 26 cm
Co trzeba?
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
7-8 łyżek masła (niecała kostka 200g)
3-4 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
Na farsz:
300 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
140 g tartego żółtego sera
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
szczypiorek
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Ciasto:
Wymieszać ze sobą składniki, zagnieść gładkie, elastyczne i nie lepiące się ciasto. Schłodzić 30 min w lodówce.
Formę do tarty natłuścić, potem rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, piec 15 min w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i fasolę, piec jeszcze 5 min. Wyciągnąć i ostudzić.
Farsz:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Przyrumienić na patelni razem z poszatkowaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na upieczone ciasto. Posypać połową żółtego sera.
Przygotować sos: wymieszać jajka, śmietanę, mleko i posiekany szczypiorek. Polać nim pieczarki i cebulę, posypać resztą sera oraz tymiankiem.
Piec 30 min, aż masa się zetnie.
Smacznego!
Uwielbiam takie wytrawne tarty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszna ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam,pysznie nadziana,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ^^ obserwuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://miss--rock.blogspot.com/
a ja właśnie myślałam co zrobić z moimi pieczarkami :D
OdpowiedzUsuńoooo mniam <3 ale teraz mam smaka na to :( uwielbiam tarte ;3
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do mnie :)
paaulinkax3.blogspot.com