Translate

poniedziałek, 8 kwietnia 2024

Muffinki / Babeczki z kawałkami czekolady

 Jest to najlepszy przepis na babeczki, robię je na mące jasnej orkiszowej, która sprawdza się genialnie!

Szklanka ma u mnie 200 ml

Wyszło mi 15 sztuk


Co trzeba?

320 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)

220 ml mleka

2 jajka

3/4 szklanki cukru  + 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1/2 szklanki oleju rzepakowego 

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

150-200 g czekolady (mix, albo gorzka, mleczna, dowolnie)


Co i jak?


Do jednej miski wsypujemy suche składniki + posiekaną czekoladę. Mieszamy.

Do drugiej miski dodajemy składniki mokre, mieszamy.

Łączymy suche z mokrymi, 

Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami i nakładać masę. Ja daję prawie do pełna, przez co ciastka prezentują się lepiej :)

Piec ok 25 minut w 180 stopniach (grzanie góra dół)

Idealne lekko ciepłe.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz