Czyli kluski z twarogu.
Są pyszne i szybko się je robi.
Polecam, mi wyszło 34 sztuki, idealna porcja na dwie osoby.
Dodatkowo sosik robi robotę, idealnie nada się także do polewania lodów :)
Co trzeba?
250 g tłustego twarogu
1 jajko
50 g mąki
1/3 łyżeczki soli
Sos:
40 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki skrobi do zagęszczenia (opcjonalnie)
Co i jak?
Składniki na sos zagotować w rondelku.
Kluski:
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na półsztywno. Do miski przełożyć twaróg, dodać żółtko, wymieszać, dosypać mąkę i sól. Na koniec dodać białko, masę wymieszać.
Na podsypany mąką blat, wykładać porcję ciasta, rolować jak na kopytka i pokroić w małe kluski.
Zagotować w garnku wodę, lekko osolić (ja daję łyżeczkę soli), wkładać partiami kluski i na lekko mrugającym wrzątku gotować przez 1 min, są delikatne, dłużej im nie trzeba. Odcedzić, polać sosem i wcinać.
Smacznego!
PS. fajnie smakują też odgrzewane na patelni (bez sosu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz