Cienkie , chrupiące - idealne!
Jestem w teamie "pizza na cienkim cieście" zdecydowanie.
Na zdjęciu podwójna porcja z pół kg mąki, proporcje podaję na jedną piekarnikową blachę.
Mniej zabawy jest z suszonymi drożdżami, więc ich używam, a całą robotę robi za mnie Lidlomix (chwała mu za to!)
Polecam! Wg mnie najlepsze proporcje.
Co trzeba?
250 g mąki (najlepiej 00 -specjalnie do pizzy, moja od "Basi")
5 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju o neutralnym smaku/oliwy z oliwek
140 ml lekko ciepłej wody
Co i jak?
Mąkę przesiać, wszystkie składniki przełożyć do miksera/robota planetarnego i zagnieść , u mnie cała robota trwa 5 min.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz