Translate

piątek, 24 marca 2023

Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem

 Prosta i przepyszna przekąska z ciasta francuskiego, z nadzieniem jabłkowo - cynamonowym. 

Na 6 sztuk 

Co trzeba?

1 opakowanie gotowego chłodzonego ciasta francuskiego

4 średniej wielkości jabłka

1 jajko

40 g erytrytolu/cukru

1 łyżka soku z cytryny

cynamon


Co i jak?

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier , cynamon wg uznania i sok z cytryny. Prażyć, aż całość zmięknie i zgęstnieje. Jakieś 10 min.

Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków (prostokątów), nałożyć farsz jabłkowy na środek każdego kawałka, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. 

Piec w 220 stopniach, 10-15 minut, doglądać!

Smacznego!

PS. Najlepsze na ciepło!



1 komentarz: