Przepyszna, drożdżowa chałka z dużą ilością kruszonki to świetna propozycja na szare, jesienne dni :)
Idealna jeszcze ciepła z masełkiem, dżemikiem i kubkiem mleka :)
Z przepisu wychodzi podwójna porcja na wielką chałkę, lub dwie mniejsze, ale spokojnie można zrobić z połowy porcji.
Przepis dla posiadających thermomixa :) który wykona za nas całą brudną robotę
Co trzeba?
500 g mąki
250 ml mleka minimum 3,2%
25 g świeżych drożdży
1 jajko
60 g masła
70 g cukru
szczypta soli
kruszonka:
60 g mąki
40 g masła
30 g cukru
+1 jajko
Co i jak?
Do misy miksera wlać mleko, dodać masło,drożdże i cukier.
Podgrzać 3 minuty,37 stopni, obroty 2
Dodać mąkę,jajko i sól, wyrobić 3-4 minuty
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 równe części i formować wałki równej długości, zapleść warkocz , oba końce zlepić i zawinąć pod spód chałki.
Przełożyć chałkę na płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach około pół godziny (doglądać!)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz