Translate

sobota, 16 października 2021

Drożdżowa chałka z kruszonką - thermomix

 Przepyszna, drożdżowa chałka z dużą ilością kruszonki to świetna propozycja na szare, jesienne dni :)

Idealna jeszcze ciepła z masełkiem, dżemikiem i kubkiem mleka :)

Z przepisu wychodzi podwójna porcja na wielką chałkę, lub dwie mniejsze, ale spokojnie można zrobić z połowy porcji.

Przepis dla posiadających thermomixa :) który wykona za nas całą brudną robotę


Co trzeba?


500 g mąki

250 ml mleka minimum 3,2%

25 g świeżych drożdży

1 jajko

60 g masła

70 g cukru

szczypta soli

kruszonka:

60 g mąki

40 g masła

30 g cukru

+1 jajko


Co i jak?


Do misy miksera wlać mleko, dodać masło,drożdże i cukier.

Podgrzać 3 minuty,37 stopni, obroty 2

Dodać mąkę,jajko i sól, wyrobić 3-4 minuty

Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 równe części i formować wałki równej długości, zapleść warkocz , oba końce zlepić i zawinąć pod spód chałki.

Przełożyć chałkę na płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w 180 stopniach około pół godziny (doglądać!)

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz