Translate

poniedziałek, 4 października 2021

Ciasto Snickers bez pieczenia

 Przepis posklejany z kilku różnych i to był strzał w dziesiątkę!

Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, słone krakersy idealnie balansują całość.

Polecam gorąco, bo to pewniak, który znika raz dwa :)

Blacha 22x27cm


Co trzeba?

Krem

1 litr mleka minimum 3,2%

2 budynie śmietankowe bez cukru

ok 400 g słonych krakersów

3-4 płaskie łyżki cukru

200 g masła

Kajmak:

1 puszka masy kajmakowej bez dodatków

170 g masła orzechowego, tzw. crunchy

60 g gorzkiej czekolady

puszka orzeszków ziemnych solonych


Co i jak?


Z litra mleka odlać szklankę, dodać proszek budyniowy i cukier wymieszać, do reszty gotującego się mleka wlać miksturę i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń i dalej miksować, aż składniki się połączą. Z powstałej masy odłożyć 4 łyżki na wierzch.

Masę kajmakową połączyć z masłem orzechowym.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę krakersów, na to pierwszą masę budyniową, krakersy, masę kajmakową, krakersy, masa budyniowa, krakersy, reszta kremu, posypać orzeszkami, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Schładzać w lodówce. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz