Przepis posklejany z kilku różnych i to był strzał w dziesiątkę!
Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, słone krakersy idealnie balansują całość.
Polecam gorąco, bo to pewniak, który znika raz dwa :)
Blacha 22x27cm
Co trzeba?
Krem
1 litr mleka minimum 3,2%
2 budynie śmietankowe bez cukru
ok 400 g słonych krakersów
3-4 płaskie łyżki cukru
200 g masła
Kajmak:
1 puszka masy kajmakowej bez dodatków
170 g masła orzechowego, tzw. crunchy
+
60 g gorzkiej czekolady
puszka orzeszków ziemnych solonych
Co i jak?
Z litra mleka odlać szklankę, dodać proszek budyniowy i cukier wymieszać, do reszty gotującego się mleka wlać miksturę i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń i dalej miksować, aż składniki się połączą. Z powstałej masy odłożyć 4 łyżki na wierzch.
Masę kajmakową połączyć z masłem orzechowym.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę krakersów, na to pierwszą masę budyniową, krakersy, masę kajmakową, krakersy, masa budyniowa, krakersy, reszta kremu, posypać orzeszkami, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Schładzać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz