W poniższym przepisie macie podane dokładne proporcje,wystarczy się ich trzymać.
To ciasto to prawdziwy sztos , który posmakuje każdemu łasuchowi! Nie jest przesłodzone, po prostu idealne! Zrobiłam je po raz drugi i napewno nie ostatni.
Mini rada: do ciacha idealnie nada się również margaryna Kasia maślany smak.
Proporcje na blaszkę 22x27 cm
Co trzeba?
200 ml mleka, minimum 3,2% tłuszczu
80 g cukru +16 g cukru z wanilią
350 g mleka w proszku
285g herbatników ciemnych
250 g masła
szczypta soli
polewa:
100 g gorzkiej czekolady
60 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego w postaci stałej
Co i jak?
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukry i mieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodać przestudzone mleko oraz partiami mleko w proszku.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, wyłożyć dno porcją herbatników, nałożyć połowę mlecznej masy, wyrównać i przykryć kolejną porcją herbatników, druga połowa masy i ponownie herbatniki.
Czekolady rozpuścić wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Schładzać kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz