Translate

środa, 22 września 2021

Ciasto Milky Way bez pieczenia- najlepszy przepis

W poniższym przepisie macie podane dokładne proporcje,wystarczy się ich trzymać.

To ciasto to prawdziwy sztos , który posmakuje każdemu łasuchowi! Nie jest przesłodzone, po prostu idealne! Zrobiłam je po raz drugi i napewno nie ostatni. 

Mini rada: do ciacha idealnie nada się również margaryna Kasia maślany smak.

Proporcje na blaszkę 22x27 cm


Co trzeba?

200 ml mleka, minimum 3,2% tłuszczu

80 g cukru +16 g cukru z wanilią

350 g mleka w proszku

285g herbatników ciemnych

250 g masła

szczypta soli

polewa:

100 g gorzkiej czekolady

60 g mlecznej czekolady

1 łyżeczka oleju kokosowego w postaci stałej


Co i jak?

Do rondelka wlać mleko, wsypać cukry i mieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodać przestudzone mleko oraz partiami mleko w proszku.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, wyłożyć dno porcją herbatników, nałożyć połowę mlecznej masy, wyrównać i przykryć kolejną porcją herbatników, druga połowa masy i ponownie herbatniki.

Czekolady rozpuścić wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.

Schładzać kilka godzin w lodówce.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz