Translate

sobota, 18 września 2021

Naleśniki - najlepszy przepis

 Niby banał, ale jednak wiele osób ma problem z usmażeniem idealnych naleśników. Przychodzę więc z odsieczą :)

Przepis podstawowy i najlepszy, naleśniory wychodzą extra- bezpośrednio po usmażeniu są chrupkie i sztywne, po wystudzeniu są mega plastyczne i się nie rwą.

Polecam bardzo.

Z podanych proporcji wyjdzie 12 sztuk o średnicy 20cm


Co trzeba?

250 g mąki

1 szklanka mleka (im wiecej % tym lepiej)

1 szklanka wody gazowanej/niegazowanej

3 jajka

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

1 łyżka oleju/oliwy z oliwek


Co i jak?

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić na pół godziny i smażyć placki.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz