Translate

wtorek, 6 lipca 2021

Kopytka /Kluski/Gnocchi z ricotty

 Tym razem Italia zagościła na mym stole, wreszcie udało mi się dorwać ricottę, są więc i kluseczki.

To taka średniej wielkości porcja dla 2 osób (wyszło mi 35 sztuk)

Jak dobrze odciśniecie ricottę z wody, nic się strasznie nie klei na stolnicy

Kluchy są fajne mięciutkie, dodaj pesto jak ja albo inny sosik i szybki obiad gotowy!


Co trzeba?

250 g ricotty

50-max 60 g mąki

1 żółtko

1/4 łyżeczki soli


Co i jak?


Ser porządnie odcisnąć, dodać żółtko i sól, na końcu dosypać mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Blat roboczy oprószyć mąką, nakładać porcję masy i wałkować, wycinać dowolne kształty i wielkość. 

Zagotować i osolić wodę, kluski wrzucać partiami, od momentu wypłynięcia gotować 2 minuty, na małym ogniu, następnie odcedzić i od razu podawać.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz