Tym razem Italia zagościła na mym stole, wreszcie udało mi się dorwać ricottę, są więc i kluseczki.
To taka średniej wielkości porcja dla 2 osób (wyszło mi 35 sztuk)
Jak dobrze odciśniecie ricottę z wody, nic się strasznie nie klei na stolnicy
Kluchy są fajne mięciutkie, dodaj pesto jak ja albo inny sosik i szybki obiad gotowy!
Co trzeba?
250 g ricotty
50-max 60 g mąki
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
Co i jak?
Ser porządnie odcisnąć, dodać żółtko i sól, na końcu dosypać mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Blat roboczy oprószyć mąką, nakładać porcję masy i wałkować, wycinać dowolne kształty i wielkość.
Zagotować i osolić wodę, kluski wrzucać partiami, od momentu wypłynięcia gotować 2 minuty, na małym ogniu, następnie odcedzić i od razu podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz